De Car-Pass wordt aangepast: dit verandert er

Het succesvolle systeem van de Car-Pass wordt verder uitgebreid.

De Car-Pass wordt uitgebreid. Zo kun je er voortaan ook informatie over de CO²-uitstoot op terugvinden. Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) wil ook graag een overzicht van de technische keuringen na een ongeval op de Car-Pass zien. Door deze uitbreiding zul je een nog beter zicht hebben op mogelijke gebreken van een wagen.

Heb je de laatste twaalf jaar een tweedehandsauto gekocht of verkocht, dan heb je zeker al een Car-Pass in handen gehad. De Car-Pass is een document waarop de kilometerhistoriek van je voertuig terug te vinden is. Garagisten, carrosserieherstellers of bandencentrales zijn verplicht bij elk onderhoud of interventie de huidige kilometerstand aan de vzw Car-Pass door te geven. Deze vzw houdt de kilometerstanden in een database bij en maakt er op het moment dat de auto verkocht wordt een handig overzicht van. Zo zie je als koper in een oogopslag het kilometerverloop van de auto. Wil je een auto verkopen, dan ben je verplicht dit document te overhandigen aan de koper.

De invoering van de Car-Pass in 2006 werd ondersteund door een leuke televisiecampagne waarin een sjoemelaar met een auto grote afstanden achteruitrijdt, om zo de kilometerteller zogezegd “terug te draaien”. Het is het gesjoemel met de kilometerteller waarmee de Car-Pass komaf maakt. Bij elke interventie wordt nu de kilometerstand bijgehouden en doorgegeven, waardoor je als koper een objectief overzicht krijgt van het kilometerverloop.

Hoe kun je nu een Car-Pass voor je wagen krijgen?

Wil je je auto als particulier verkopen, dan moet je eerst naar de keuring om je wagen te laten keuren voor verkoop. Is je auto goedgekeurd, dan krijg je er automatisch een Car-Pass bij. Dit document kost 7,30 euro. Heb je je Car-Pass gekregen, dan heb je twee maanden de tijd om je auto te verkopen. Als deze termijn verstreken is, moet je terug naar de keuring om een nieuw document aan te vragen. De Car-Pass is gedrukt op een speciaal soort papier dat namaak onmogelijk maakt. Op de site www car-pass.be kun je trouwens de echtheid van deze pas controleren of kun je ook een correctie aanvragen als je denkt dat er een verkeerde kilometerstand op de pas terecht gekomen is.

De Car-Pass wordt uitgebreid

Door het succes van de formule wordt de Car-Pass binnenkort uitgebreid. Je zult er niet alleen de kilometerhistoriek uit kunnen afleiden, maar ook andere belangrijke zaken. Zo zal de Car-Pass binnenkort ook informatie bevatten over de CO²-uitstoot. Ook updates die je wagen kreeg via de fabrikant zullen erop genoteerd worden. Heeft de auto een keuring ondergaan na een ongeval? Dan zal ook dit voortaan op de Car-Pass terechtkomen.

Met de nieuwe en uitgebreide Car-Pass zullen alle factoren die een invloed hebben op de kwaliteit en de prijs van een tweedehandswagen op één document geregistreerd staan. Zo hoopt de overheid kopers van tweedehandsvoertuigen nog beter in te lichten en het circuit van tweedehandswagens kwalitatief te verbeteren.

Laat commentaar achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven