Blog

Nieuws en tips uit de sector

Verkeerde brandstof getankt, wat nu?

Ineens zie je het; je hebt de verkeerde brandstof getankt!

Je bent even met je gedachten elders en ineens zie je het; je hebt de verkeerde brandstof getankt! Het zweet breekt je uit, want hoe kom je hier nu weer weg?

Geen vrees, het komt vaker voor dan je denkt. Zorg er wel voor dat je weet wat je kunt doen, nu je ineens langs de kant staat. Want, kan dat veel kwaad, benzine in een diesel tanken, of andersom?
 

WAT JE MOET WETEN

Dus je staat hulpeloos bij het tankstation, misschien wel langs de snelweg. De eerste tip is eenvoudig: start de auto niet!

Moderne benzine- en dieselmotoren verschillen sterk van elkaar en kunnen niet met elkaars brandstof overweg. Dat komt doordat ze heel verschillend werken. Een dieselmotor maakt gebruik van zelfontbranding van de brandstof en laat zich smeren door de diesel.

Een benzinemotor is voorzien van een ontstekingsmechanisme en gebruikt de veel ruwere benzine. Hij is niet ontworpen om diesel te doen ontbranden. Voor beide motoren geldt dat de brandstoffen zo verschillend zijn dat ze schade aan kunnen richten aan het blok.
 

SCHADE

Je kunt diesel in een draaiende benzinemotor herkennen aan de grote hoeveelheid rookontwikkeling. Intern is er een grote kans dat de smerende brandstof langs de zuigerveren het carter in loopt, met schade tot gevolg.

Een dieselmotor krijgt juist te weinig smering van een brandstof als benzine wat zorgt voor slijtage in het motorblok. Een uitzondering geldt voor oude dieselmotoren (van voor het common rail-tijdperk); zij kunnen enige benzine (tot 10%) in de brandstof wel aan. Behalve een gebrek aan smering kan in een dieselmotor ook de druk op de brandstofpomp te hoog oplopen, met sterke slijtage tot gevolg. Niet starten is dus altijd het devies!
 

HULP BIJ AFPOMPEN

Om te voorkomen dat je motor kapot draait kun je in zo’n noodlottig geval een expert inroepen.

Zij beschikken over de apparatuur om ervoor te zorgen dat alle brandstof uit de tank wordt afgepompt. Zo loop je geen risico dat restjes de motor toch weten aan te tasten. Als de motor niet gestart is geweest kun je binnen beperkte tijd verder en kom je dus zonder schade aan op je bestemming.
 

TOCH GESTART?

Heb je de auto wel gestart en ben je er toen pas achter gekomen dat je verkeerd hebt getankt? Zet hem dan zo snel mogelijk stil.

De kans op schade bij rijden met een verkeerde brandstof is om bovengenoemde redenen vrij groot. In dit geval kun je de auto het beste laten takelen naar een garage.

De brandstof zit bij het draaien van de motor namelijk in het hele brandstofsysteem. Om verdere schade te voorkomen kun je het systeem beter professioneel laten reinigen, alvorens het weer te gebruiken. De garage kan dan ook gelijk kijken of er schade aan de motor is toegebracht.

Laat commentaar achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven